EMIL


ghiocel-de-vara

Cândva, şi vorbele au trecut peste timp, un hâtru spunea tuturor celor pe care-i vedea trişti: „Am sentimentul că lumea aceasta a fost făcută într-o pauză de dans!” Emil Şain face parte din galeria oamenilor pentru care părea că, într-adevăr, tumultul şi neaşezarea lumii veneau dintr-un respiro dintre două valsuri, polci, rock-uri, sambe, ori salsa, când prinşi în iureşul acţiunii, dansatorii uitau de ceea ce se întâmplă în realitatea imediată, de rosturile lor de oameni, de menirea lor adevărată pe pământ.
N-a iertat niciodată pe nimeni, fie el un mic slujbaş, fie el mare boss, ori suit vremelnic pe treptele cele înalte ale puterii. Tarelor lor le răspundea printr-o ironie ce punea semnul de egalitate între cele lumeşti recognoscibile în oricare dintre oameni, indiferent pe ce treaptă socială se aflau. Virulenţa sa mergea adesea până la sarcasm, tăind neiertător ceea ce era putred în fiecare.
Din acest unghi al creaţiei sale, Emil Şain se înscrie în galeria marilor înaintaşi dinaintea celui de al Doilea Război Mondial, cum ar fi A. O. Păstorel Teodoreanu sau a unui creator de mai amplă respiraţie cum a fost Tudor Muşatescu. Şi tot ca ei, dincolo de farmecul săgeţilor sale, a fost un poet de talent, un scriitor în ceea ce are el mai complex. Şi asta pentru că nu a fost un simplu „cârcotaş”, ci un artist al scrisului în plenitudinea sa, ştiind să dea fiecăruia ceea ce l-ar putea scoate din marasmul vieţii, din jocul aparenţelor de fiecare clipă, dovedindu-se adesea un profund analist al realităţii şi sentimentelor oamenilor, cu aceeaşi discreţie cu care şi a dus viaţa în cetate, înconjurat de prietenii sincere, profunde, ce s-au întins pe o întreagă viaţă.
Iureşul dansului nostru de acum ne face să trecem, cu îndeajuns de multă nepăsare, pe lângă toate cărţile dintr o librărie, să trecem ca nişte gâze prin dreptul ferestrelor unde se află cărţile editate alături de Corina Victoria Sein, la una, dacă nu chiar prima dintre editurile apărute după Revoluţie la Timişoara – „Excelsior Art” − ale sale, ale scriitorilor timişoreni şi nu numai, de parcă ni s-ar fi luat dreptul la posteritate. Lucid, atent la ceea ce se petrecea în lumea literară din ţară, prin prezenţa sa la mai toate marile saloane şi târguri de carte, ştia ce se întâmplă în chiar fierbinţeala dansului acestuia, numit şi „cultură scrisă”, iar după un timp răbufnea în ele ironic ochiul limpede al celui ce simte şi vede, şi lasă o urmă dintr un dialog/monolog, fără replică, tipărind pentru cei dornici de un zâmbet, de un sentiment limpede, o nouă carte sub semnătura lui.
Simţea că pauza de dans de la facerea lumii e mult prea departe de viaţa noastră de fiecare zi şi-şi lua răgazul să ne mai dea o lecţie de mare luciditate şi omenie, şoptindu-ne: „băieţi, nu aşa!” (Paul Eugen Banciu)

din volumul Lacrima s-a întors la stea. In memoriam,  Editura Excelsior Art 2013

Lasă un răspuns / Leave a comment

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s