LA O ANIVERSARE


ZIUA EDITURII EXCELSIOR ART – 4 NOIMEBIRE 2016

 

eugen-dorcescu-noiembrie

La o aniversare

Excelsior Art, editură cu profil enciclopedic, s-a impus, în cei 26 de ani de la înfiinţare, printr-un număr impresionant de titluri, aparţinând beletristicii,  precum şi diverselor ştiinţe noologie  şi cosmologice. Selecţia autorilor, colaboratorilor şi textelor s-a bizuit, constant, pe criteriul axiologic. Stau mărturie numele şi lucrările unor scriitori şi universitari importanţi, care au găsit, în ambianţa prestigioasă a instituţiei, posibilitatea de a-şi valorifica, la standarde superioare, opera.
Meritele acestei reuşite revin, desigur, şi autorilor, dar ele o desemnează, în primul rând, poate,  pe diriguitoarea cernerii de valori, creionează un fel de a fi, de a lucra, de a-şi construi reputaţia personală şi de a-i consolida editurii renumele  de instituţie profesionistă.
Doamna Corina Victoria Sein, directoarea Editurii Excelsior Art, este o personalitate  puternică, pluridotată. Între darurile sale, aş aminti, mai întâi, vocaţia scriitoricească, secondată de vocaţia prieteniei literare, de dragostea de-a dreptul organică pentru carte (ca obiect cultural  – artistic), de o civilitate fără cusur, diferenţiată, însă, în funcţie de interlocutor. În fine, trebuie remarcată capacitatea directoarei, dar şi a celor din preajma sa, de a se sincroniza, rapid şi eficient, cu mersul vremii.
Aceste date ale personalităţii alcătuiesc, în conlucrarea lor armonioasă, profilul unui conducător modern. Competenţa, pusă în lucrare cu inteligenţă şi tact, generează performanţă. O dinamică fericită, subliniată, ca atare, la recenta sărbătorire de la Filiala Timişoara a Uniunii Scriitorilor din România, locul cel mai potrivit pentru consemnarea unui asemenea moment.
Ne alăturăm celor rostite acolo.
Aşadar:
Vivat, crescat, floreat! (Eugen Dorcescu)

mihai-mihut-astazi

Bună ziua, e o onoare să fiu printre dumneavoastră la aniversarea Editurii Excelsior Art! Am avut ocazia să lucrez cu editura și cu doamna Sein încă din urma cu șase ani. Sunt probabil a treia persoana care a citit poeziile din acest volum (Traps / Capcane), după dânsa și redactorul de carte, atunci când mi le-a pus în brațe și m-a întrebat dacă aș putea să le traduc. Eu mai încercasem în trecut să traduc poezie, dar am abandonat pentru că nu rezonam cu acele versuri. În schimb, poeziile Corinei mi-au vorbit. Am descoperit în ele firul călăuzitor, caracteristica lor principala, transcendența. Corina prezintă trecerea dintre lumi și dintre stări de conștiința, de la mișcarea și conștientizarea problemelor din starea de veghe la sunetul care e rege în starea de vis, acolo unde vibrația spațiului în timp dilata și condensează amintiri și idei. Din aceasta lume, Corina ne ridica mai departe, dincolo de sunet și de timp, acolo unde sunt crâmpeie de cer și fulgere de lumina, la starea de conștiință absolută, sau octava a noua cum o numea Celibidache. A fost o ocazie excepțională de a vibra și a rezona cu versurile profunde ale Corinei.
În al doilea rând, mă bucur să fiu aici acum, când Timișoara a fost aleasă pentru a deveni Capitală Culturală Europeană în 2021. Nu e o medalie de recunoștința, ci e multă muncă de făcut pentru a merita acel titlu. În acest context, Editura Excelsior Art, care publică, așa cum au arătat antevorbitorii mei, în multe domenii, de la știința, la beletristica, poezie, religie, are un rol important de jucat. Dincolo de varietatea acestor domenii, e de remarcat extraordinara deschidere a editurii spre colaborare și crearea de punți culturale. Cărțile Editurii Excelsior Art nu sunt numai în limba romana, ci în toate limbile minoritățile conlocuitoare, și în plus în franceză și în engleză. Dacă dorim să ne facem cunoscută cultura în Europa și în lume trebuie să o promovam în acele limbi în care ea poate fi înțeleasă. Dacă dorim să fim acceptați cu ce avem noi specific, trebuie să fim deschiși față de ceilalți, și în acest context aș remarca faptul că volumele mele de poezii trilingve au apărut prin grija editurii și efortul redactorilor deosebit de profesioniști, dintre care unii sunt cu noi în sala. Nu știu ce altă editură și-ar fi asumat curajul să tipărească un volum cu titlul „Poezii Gay”. Eu sunt dispus ca, în contextul Timișoarei capitală culturală să îmi depun efortul pentru a colabora în continuare pe alte proiecte și a întări locul Editurii Excelsior Art în peisajul cultural și literar european, și vă invit și pe dumneavoastră să construim împreună poduri între culturi și intre persoane. (Mihai Mihuț)

foto-de-la-mihai-noiembrie

Ziua editurii Excelsior Art a fost, într-un fel special, ziua fiecăruia din noi, cei prezenți acolo, scriitori și cititori. Sibiancă fiind, mă gândeam că, prin volumul „Spirală” publicat la prestigioasa editură timișoreană am pășit, în avans, ca printr-o plăcută coincidență, pe puntea care leagă în timp două capitale culturale europene: Sibiu 2007 și Timișoara 2021! Cu oameni pe cât de dăruitori cultural comunității, pe atât de modești și prietenoși, solemnitatea, firească într-un astfel de eveniment, a fost emoționant împletită de interesul pentru creațiile prezentate. Căldura, încântarea, naturalețea, ineditul, au însuflețit fiecare prezentare de carte. Scriitoarea Corina Victoria Sein, cea care a fondat editura mai bine de un sfert de secol, reușind să-i crească valoarea și unicitatea prin proiecte îndrăznețe de o mare diversitate, are, se vede, un secret al trăiniciei punților, efect cunoscut și recunoscut de cei care au trecut pragul editurii. Da, cărțile și cei care le iubesc, editori, creatori și cititori, construiesc punți, sudează prietenii, creează motivații superioare. (Nora Damian)

lucian-bureriu

Au trecut douăzeci și cinci de ani de când n-am mai stat la această masă, unde ne adunam pentru ședințele noastre de redacție. (Revista Orizont). De aceea am o oarecare emoție. În primul rând doresc să-I aduc profunde mulțumiri Corinei Victoria Sein pentru că din inițiativa ei mi-a publicat aceste două cărți, „Hotel California” și „Armura demnității”, la editura pe care o păstorește, Excelsior Art. Este o coincidență stranie: cam tot pe la vârsta mea, Thomas Mann, devenit cetățean american, se afla la San Francisco în apropierea nepotului său, când lucra la „Doctor Faust”. Am scris aceste două cărți tot la San Francisco, în apropierea nepotului meu, timp de câțiva ani. Ulterior Thomas Mann s-a întors în Germania iar eu am revenit acasă. (Scuzați această digresiune, sunt un Thomas maniac…). De aceea evenimentul de azi are o dublă semnificație: manuscrisele „americane” au apărut prin generozitatea colegei mele Corina, căreia îi sunt recunoscător. (Lucian Bureriu)

 

florina-maria-bacilaDorziana – o (re)construcţie a textului prin limbaj, cea mai recentă carte pe care am publicat-o, se doreşte a fi un gest recuperator, de promovare a unui autor român multă vreme ignorat al literaturii contemporane: Traian Dorz (1914-1989), punctând câteva repere desprinse din semnificaţiile generale ale operei sale, de la relevarea expresiei lingvistice a aspiraţiei spre absolut (prin procedeele de negare a limitelor obişnuite ori prin mijloacele de exprimare a intensităţii maxime) până la semantica anumitor termeni poetici sau la rolul unor construcţii lexico-gramaticale integrate în organizarea textului, fără a ignora valenţele mito-simbolice ori interferenţele cu valori ale spiritualităţii creştine.
Mă bucur că mi s-a oferit ocazia de a prezenta un atare volum-premieră în cadrul unui eveniment cultural deosebit, găzduit de Filiala Timişoara a Uniunii Scriitorilor din România – Ziua Editurii Excelsior Art, cea care m-a sprijinit în realizarea acestui proiect, mai ales că Traian Dorz, poet de justă valoare, nu a fost inclus în majoritatea covârşitoare a antologiilor de poezie religioasă sau în dicţionarele literaturii noastre, din raţiuni lesne de înţeles. Tocmai de aceea consider că e timpul ca poetul să (re)vină în cultura românească, într-o restituire absolut necesară şi deloc de neglijat, în vederea înscrierii ei în circuitul naţional şi universal. (Florina-Maria Băcilă)

 

 

Reclame

4 comentarii la “LA O ANIVERSARE

Lasă un răspuns / Leave a comment

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s