Rolul intelectualului în societate / cu Octavian Paler


Reclame

2 comentarii la “Rolul intelectualului în societate / cu Octavian Paler

  1. Eu nu cred ca trebuie facuta o discriminare intre „ceilalti” si asa zisii „intelectuali”. Faptul ca intelectualul nu trebuie sa ramana indiferent la ceea ce se petrece cu el si in jurul sau…nu inseamna ca ceilalti pot ramane astfel ?! A fi CONSTIENT nu tine de intelect, poti fi constient fara pic de „carte” si nu intamplator simplitatea este mai aproape de realitate. Intelectul este „imbatat” de teorii, concepte, conditionari, ganduri. Viata incepe sa fie gandita, conceptualizata, in loc sa fie traita, iar intelectualii, care devin slugile intelectului, sunt in acesta situatie.
    Dar sa analizam. Intelectul apartine mintii, o minte care a fost eduucata sa gandeasca intr-un anumit fel…Intelectul nu are nimic in comun cu INTELIGENTA, care nu are nevoie de cunostinte, care nu se invata sau nu se formeaza, ea este spontana, intuitiva, este o revelatiei a meditatiei. Intelectul are nevoie de cunostinte adunate in memorie pe care le proceseaza, are raspunsuri pregatite, oferite de altii. Ei interpreteaza partiturile altora.
    Rolul intelectului este limitat. Desigur, in cercetare, in matematica, in stiinte in general rolul untelectului este urias, dar nu trebuie sa intervina dincolo de acest rol.
    Inteligenta este starea aflata dincolo de intelect, aceasta are legatura cu spiritualitatea, generic vorbind, cu iubirea, cu compasiune, cu adevarul de „dincolo” de lucruri…

    Apreciază

Lasă un răspuns / Leave a comment

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s