Pat cald


Motto:
„Trei lucruri nu lasă pe om în pace: vinul, femeia şi banul”
proverb englez

COPERTA - UNIVERS 3

De puterea cotropitoare a banului, asupra sufletului omului, îţi dai seama doar când îl vezi în reacţiile directe cu acesta…
Astfel, îmi amintesc de chipul desfigurat de disperare, al unei mame, cum îşi pipăia copilul peste haine, în căutarea unei bancnote de 100 lei (vechi), dată acestuia, pentru cumpărături. Copilul, care rătăcise banii prin buzunare, s-a întors fără cumpărături, spre panica nepricopsitei. În sfârşit, banii au fost găsiţi: bietul copil, la îndemnul femeii, îi mototolise, într-un fund de buzunar, şi îi uitase. Reacţia mamei m-a impresionat, din nou: fericită poate, că s-au găsit banii, dar nu, din căinţă, şi-a îmbrăţişat copilul, şi aproape hohotind, îl ruga s-o ierte. Abia atunci, am realizat, că poate gândise şi rău, despre el, în timp ce înnebunită, îl scotocea peste tot, cu un aer de bolnav de Parkinson. Iar acum, poate, îşi realiza necugetarea maternă!
Dar, am asistat la un caz mult mai grav de subjugare a sufletului de către bani! Controlam activitatea de teren, a unor agenţi hidro, din incintele (terenurile) îndiguite ale Luncii Dunării. Muncă de alergătură, zi şi noapte, slab plătită în raport cu eforturile depuse şi mai ales cu vechimea; îi mai ajuta însă faptul că localnici fiind, se mai acopereau cu veniturile din gospodăria personală, de care se ocupau şi în timpul serviciului de agent hidro. L-am cunoscut pe unul din aceştia, un tânăr ambiţios, tare simpatic.
Proaspăt căsătorit, îi plăcea, fapt impudic după mine, să-mi povestească intimităţile sale, cu soţia: cum o brutalizează, când ea nu reacţionează în pas alergător, la apelurile lui erotice; cum o dezbracă, rupându-i lenjeria intimă, cum o îmbrăţişează până la sufocare, de-i strigă speriată: ai înnebunit, nu vezi că mă omori? Mi-o spunea cu un aer de eroism impotent, foarte mândru de sadismul afişat. Din strălucirea stranie, a ochilor săi de un verde spălăcit, deduceam înclinaţii de pervers, capabil până să mă şi invite să-l asist la imaginara lui orgie (nu-l credeam, în tot ce spune). Nu-mi trecea prin minte ce avea să urmeze, deşi aveam uneori percepţia, că voia să mă instige, să-i cunosc soţia. Am încercat să-l evit, genul de poveşti şi atmosferă nefiind pe gustul meu. Mă uitam cu oarecare milă, la biata fată, destul de modestă în apariţia ei fizică, dar de un magnetism, căruia îi rezistam destul de greu.
Într-o seară, aveam să înţeleg… Din cauza unor pahare de vin, am pierdut maşina de înapoiere acasă. Nu-i nicio problemă, îmi spune el; dacă nu vă deranjează, dormiţi la noi. Soţia vă încălzeşte puţin camera, cina este pregătită şi… mai povestim. La gândul să nu întrerup gustul pornit al băuturii şi să scutesc zdruncinăturile cursei auto, de transport local, am rămas încântat. Spre neplăcerea noastră, vestea apariţiei unor oi la păşunat pe diguri l-a chemat la datorie, şi am rămas singur, cu soţia lui, căreia, la plecare, n-a uitat să-i repete autoritar: vezi, să nu-i lipsească nimic domnului inginer… Şi pune-i nişte sticle cu apă caldă, să aibă patul cald. Ai grijă! A plecat, şi dus a fost… Noaptea, în timp ce mă uitam prin nişte reviste, intră sumar îmbrăcată, plângând, soţia tipului. Speriat, mă ridic şi o întreb ce s-a întâmplat. S-a aşezat pe pat, lângă mine, şi hohotind disperată, mi-a spus că el, soţul, i-a cerut să se culce cu mine; dar vede că eu nu dau niciun semn, şi ce se face ea? Ce-i spune lui? Cuprins de o milă revoltată, am luat-o în braţe, şi în timp ce o mângâiam, aproape automat, o întreb: dar pentru ce?
Ca să-i măriţi şi lui leafa! Vine mai târziu, să vă prindă cu mine-n pat. Dar nu cred că are curaj. Cuprins de furie, doar că n-am scăpat-o din braţe, pe biata femeie. Am citit toată noaptea şi am plecat cu prima cursă locală.
Ciudat mai este şi sufletul omului. Deşi femeia respectivă, cu toată mila pe care mi-o inspira, mă atrăgea, în condiţiile date, nu m-am putut apropia de ea. Individului i-am mărit leafa, dar l-am lăsat cu păcatul în suflet; dacă l-o fi avut. Peste câtva timp mi-a transmis nişte rapoarte de teren, prin soţia lui. Mi le-a dat şi a plecat. La ieşire însă, răsuceşte cheia-n broască, se întoarce, şi-mi sare de gât.
Vreau să-ţi mulţumesc, şi să mă răzbun! Iar în clipele care au urmat, amândoi, am recuperat tot năduful strâns în timp, de doruri neîmplinite. Într-o descătuşare, ce nu ar fi decât vulgarizată, descriind-o. Atunci am realizat, că uneori, femeia are nobleţea ei sufletească, stranie, în faţa căreia mă înclin, cu pioşenie!

din volumul Universul feminin, Ioan Ionescu, Editura Excelsior Art, 2014

Anunțuri

4 comentarii la “Pat cald

 1. Asa este. Incercand sa aflu raspunsul la intrebarea „cine sunt eu”, ma lovesc de tot soiul de nedumeriri, asupra-mi.
  Asta sa fie”profunda stare de inconstienta?”
  Cat priveste Universul feminin, asupra caruia, conjunctural am avut condittiile sa ma edific, fara echivocuri,te asigur nu este chiar atat de insondabil, cum poate iti inchipui tu.
  Incearca sa te apropii de el, cu bunavointa sincera, lipsita de prejudecati, si Universul de intelegere, care ti se va deschide, nu va fi mai prejos de o stare nirvanica.
  Cu intelegere,
  Autorul

  Apreciază

 2. Șocant citat, dar în viață găsești de toate: și mărăcini, și flori, și oameni și umbre, dar un lucru e cert; E loc pentru toți pe pământ dintr-o logică ce ne depășește uneori, dar pe care nu avem cum să o evităm dintr-un anume motiv.
  Volumul pare promițător. Vă las un salut plin de respect și gânduri bune!
  Mihai

  Apreciază

  • „Universul feminin”, semnat de Ioan Ionescu, este un volum de debut editorial.
   Autorul, prin abordarea temei, prin modul în care a construit această carte, a convins echipa editorială. Drumul, deschis prin debut, se cere confirmat și de publicul cititor.
   Îi voi transmite comentariul tău.

   Apreciază

Lasă un răspuns / Leave a comment

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s