Istorii irlandeze / Scrisoare către o tânără în legătură cu căsătoria sa


imagini irlanda

Doamnă,
Acuma, când ai scăpat de stupidele griji şi neplăceri cauzate de vizitele făcute şi primite cu ocazia măritişului dumitale, începi un nou gen de viaţă, în care vei avea mare nevoie de sfaturi, care să te împiedice a cădea în tot felul de greşeli şi a te molipsi de ifose şi de comportări bizare, la care sexul dumitale este împins. Am avut dintotdeauna o mare prietenie pentru tatăl şi mama dumitale, iar persoana pe care ei au ales-o să-ţi fie soţ este, de mai mulţi ani, şi preferatul meu. Îmi doream de mult timp să se îndeplinească uniunea voastră, fiindcă speram că, datorită înclinaţiilor dumitale fericite, şi urmând sfaturile unor prieteni înţelepţi, vei putea, cu vremea, să te arăţi demnă de calităţile lui. Părinţii dumitale au avut dreptate când au hotărât să nu te scoată prea des în lume: asta te-a cruţat de a face paşi greşiţi, asemenea altora, şi deci ai mai puţine amintiri neplăcute de uitat; dar în acelaşi timp ei înşişi au greşit, cum li se întâmplă multor părinţi, pierzând din vedere cultivarea spiritului tău, fără de care e imposibil a obţine şi a păstra prietenia şi stima unui tânăr educat şi inteligent, care se plictiseşte după scurt timp să joace rolul de amant şi s-o trateze pe soţia lui ca pe o amantă, şi care îşi doreşte o tovarăşă înţeleaptă şi o adevărată prietenă în toate etapele vieţii. E necesar, deci, să-ţi propui a deveni potrivită pentru acest rol; nu voi înceta să te susţin în acest efort atâta timp cât te voi considera demnă de poziţia pe care ai câştigat-o, sfătuindu-te cum să procedezi şi indicându-ţi ce trebuie să eviţi.
Ai grijă să nu dai uitării sfaturile mele; de respectarea lor va depinde nu numai imaginea pe care ţi-o faci în lume, dar însăşi fericirea dumitale, precum şi a tânărului care trebuie să-ţi fie omul cel mai drag din toţi.
Se cuvine să-ţi recomand, înainte de orice, să nu te prea grăbeşti a-ţi părăsi atitudinea modestă de fată; de cele mai multe ori, după câteva săptămâni de la măritiş, tinerele neveste îşi iau un aer foarte îndrăzneţ şi independent, voind să le arate tuturor că nu mai sunt domnişoare şi că, prin urmare, comportarea lor de mai-nainte nu se datora decât constrângerilor pe care le respectau de nevoie. Dar te asigur că, dacă le-am cere părerea, mai toţi oamenii cu dreaptă judecată ar avea o părere mai bună tocmai despre tinerele doamne care după măritiş preferă să-şi păstreze ţinuta modestă şi rezervată.
Se cuvine, în egală măsura, să te previn insistent împotriva oricărei porniri de a face gesturi de afecţiune faţă de soţul dumitale în prezenţa altora, chiar dacă e vorba de rudele voastre cele mai apropiate sau de propriile voastre cameriste. Asemenea purtări sunt aşa de detestabile şi dezgustătoare pentru toţi cei care au deprins arta de a trăi şi sunt călăuziţi de raţiune, încât le pun întotdeauna pe seama a două motive nemaipomenit de urâte: unul ar putea fi o ipocrizie grosolană, iar celălalt are o denumire prea trivială pentru a o spune pe şleau. Dacă e vorba să faci o distincţie între cei prezenţi, soţul tău e ultimul din cei de faţă care se cuvine să fie avantajat, fie când sunteţi la voi acasă, fie la altă familie, în vizită, iar toţi cei prezenţi au mai multe drepturi la toate semnele de curtoazie şi respect din partea ta. Tăinuieşte-ţi dragostea şi stima în suflet şi păstrează-ţi gesturile şi cuvintele afectuoase pentru ceasurile când sunteţi în intimitate; aveţi destule momente în care să staţi între patru ochi, şi ele vă ajung ca să vă exteriorizaţi din plin o pasiune cel puţin la fel de aprinsă ca acelea descrise în romanele franţuzeşti.
Dacă am atins deja acest subiect delicat, o să te mai sfătuiesc să nu le imiţi pe acele Doamne care îşi arată în fel şi chip îngrijorarea când soţii lor sunt plecaţi de-acasă; care tresar de câte ori bate cineva la uşă şi îşi sună mereu servitorii ca să le spună să meargă să-i deschidă uşa stăpânului; care nu iau nici o îmbucătură la prânz ori la cină dacă acesta nu s-a întors; şi care, atunci când el se întoarce, în fine, îl întâmpină cu un asemenea amestec de bombăneli şi de giugiuleli, certându-l pe unde şi-a petrecut vremea, că o vânzătoare de peşte de la hala Billingsgate ar părea, în comparaţie cu ea, o femeie foarte la locul ei.
Din acelaşi aluat sunt nevestele care, atunci când soţul le este plecat într-o călătorie, îl somează să le trimită câte o scrisoare de la fiecare staţie de poştă, ameninţându-l că altfel leşină de teamă ori le apucă nevricalele, şi care îl obligă să precizeze exact ziua când se întoarce, fără a ţine seama ce multe depind de felul cum decurg afacerile, de vreo boală neprevăzută, de accidente ori de vitregiile vremii. Îndrăznesc să spun, plecând de la observaţiile ce le-am putut culege într-o viaţă de om, că nevestele care fac mai mare tămbălău în asemenea ocazii, l-ar răsplăti cu plăcere pe un sol care le-ar aduce vestea că bărbatul lor şi-a frânt gâtul undeva, pe traseu.
O să te simţi, poate, cam nemulţumită de faptul că te sfătuiesc să-ţi mai stăpâneşti întrucâtva pasiunea pentru toaletele frumoase şi elegante, care e atât de caracteristică sexului vostru. Şi ni se pare o nedreptate la adresa sexului nostru, pentru încântarea căruia le purtaţi, că nu ne cereţi şi nouă părerea, niciodată. Pe deasupra, îmi asum riscul de a face afirmaţia că noi am accepta să facem un rabat de patru lire sterline pentru un cot de brocart dacă doamnele ar binevoi să compenseze diferenţa printr-un plus de curăţenie şi de îngrijire a propriilor persoane. Căci fracţiunea satirică a genului uman şi-a băgat în cap cu tot dinadinsul că nu e deloc imposibil ca o persoană să fie în acelaşi timp foarte elegant îmbrăcată şi foarte murdară, şi că sunt destule doamne incapabile să se ocupe în acelaşi timp de această toaletă şi de curăţenie. Mă voi mărgini să mai adaug, legat de un subiect atât de delicat, ceea ce spunea un ins glumeţ despre o femeie de rang nobil cam prostănacă: că nimic n-o putea face suportabilă decât tăierea capului; căci urechile sunt ofensate de limba ei, iar nasul de părul şi dinţii ei.
Mă simt pus în mare încurcătură dacă e vorba să te sfătuiesc cum să-ţi alegi prieteniile, care joacă un rol important în viaţă. Dacă ai printre cunoştinţele tale doamne care îţi sunt egale sau superioare, dar nu sunt persoane cu ceea ce se numeşte o proastă reputaţie, te poţi considera în siguranţă, şi o asemenea tovărăşie va trece drept potrivită, în limbajul lumii respectabile. Doar că, după umila mea părere, îţi va fi tare greu să-ţi găseşti în acest oraş o singură prietenă, care să nu te pună în primejdie de a te molipsi de la ea de înfumurare, prefăcătorie, vanitate, extravaganţă sau viciu. N-ai decât o cale de salvare, dacă întreţii relaţii cu ele; anume, să respecţi principiul de a proceda, în tot comportamentul tău, exact invers faţă de ce zic şi ce fac ele; iar eu personal consider că asta trebuie să fie o regulă general valabilă, care nu comportă decât foarte puţine excepţii.
Iată câteva exemple: instrucţiunile pe care le dau ele tinere-lor neveste spre a-şi dirija propriii soţi; calităţile pentru care se laudă şi pe care încearcă să ţi le impună şi ţie; felul cum le bârfesc pe cele de acelaşi sex care nu procedează ca ele; indicaţiile pe care ţi le dau spre a ieşi învingătoare în toate discuţiile şi certurile pe care le-ai putea avea cu soţul tău; şmecheriile prin care poţi descoperi şi exploata părţile lui slabe; când trebuie să apelezi la linguşeală, când trebuie să-l înduioşezi cu lacrimile tale, şi când să-l conduci cu toată energia de care eşti capabilă. Aşadar, în toate aceste cazuri, şi în o mie de alte situaţii, ai da dovadă de înţelepciune dacă ţii minte toate lecţiile lor, şi te porţi de fiecare dată exact invers. (…)

fragment din volumul Istorii irlandeze,  Jonathan SWIFT, selecţie, traducere şi note de Bogdan Bădulescu, în curs de apariţie la Editura Excelsior Art

Reclame

Un comentariu la “Istorii irlandeze / Scrisoare către o tânără în legătură cu căsătoria sa

Lasă un răspuns / Leave a comment

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s