Gânduri fără șir / 3


imagini irlanda

(…)

Venus, o doamnă frumoasă şi cu vino-ncoa, era zeiţa amorului; Junona, o scorpie insuportabilă, era zeiţa căsătoriei; ele au fost în toate vremurile duşmani de moarte.
Apreciem în mod deosebit o femeie care dovedeşte că are un dram de spirit, la fel cum ne încântă cele câteva cuvinte pe care ştie să le pronunţe desluşit un papagal.
Toţi prinţii s-au remarcat în pruncie, în copilărie şi în tinereţe, după cum ni se povesteşte, prin însuşirile lor nemaipomenite, şi au spus vorbe surprinzător de adânci. Ce lucru ciudat: atât de mulţi prinţi de mare viitor şi atât de mulţi regi detestabili! Dacă li se întâmpla să moară tineri, s-ar fi nemurit cu toţii ca nişte minuni de înţelepciune şi virtute; dacă rămân în viaţă, sunt adesea nişte minuni, dar de cu totul alt fel.
Se spune de obicei despre regi că „au braţul lung”; personal, aş dori mult să se spună la fel despre urechile lor.
Dacă numărul de cărţi şi numărul legilor continuă să crească la fel de repede ca în ultimii cincizeci de ani, mă întreb cum va mai reuşi cineva să devină un om instruit şi cum va reuşi să devină un bun om al legii.
Se zicea că Apolo, zeul medicinei, are puterea să trimită bolile asupra oamenilor. La începuturi, cele două profesiuni nu erau decât una singură, şi astfel este şi în continuare.
Bătrânii şi cometele au fost veneraţi pentru aceleaşi motive: au bărbi lungi şi pretind că prevestesc catastrofele.
Un mare număr de divertismente practicate de bărbaţi, de copii şi de alte animale sunt imitaţii ale luptelor dintre războinici.
În Pausanias aflăm despre un complot pentru predarea unui oraş, care a fost descoperit datorită răgetului unui măgar; gâgâitul gâştelor a salvat Capitoliul, iar conspiraţia lui Catilina a fost trădată de o prostituată! Aceste trei animale sunt, din câte îmi amintesc eu, singurele care şi-au câştigat celebritatea în istorie ca martori şi trădători ai secretelor.
Ce gândire adâncă, exclam eu, când citesc într-un autor un pasaj unde descopăr păreri foarte asemănătoare cu ale mele. Atunci când are păreri diferite, declar că se înşeală.
Foarte puţini oameni trăiesc, propriu zis, în prezent, de fapt, ei îşi organizează existenţa pentru o epocă viitoare.
Deşi practicarea minciunii este general răspândită şi pare să fie un lucru la îndemâna orişicui, nu-mi amintesc să fi auzit trei minciuni perfecte pe parcursul conversaţiilor mele, nici măcar din partea unora consideraţi unanim drept nişte somităţi în domeniu.
Se întâmplă adesea ca legi formulate cu cea mai mare atenţie şi pe înţelesul tuturor să fie interpretate greşit; atunci de ce să ne mai mirăm că se întâmplă la fel şi cu textul Bibliei?
Un bătrân zgârcit avea o coţofană domesticită, care se deprinsese să fure monezi şi să le ascundă într-o scorbură; observând aceasta, pisica a întrebat-o ce rost are să adune o grămadă de fleacuri strălucitoare, care nu-i folosesc la nimic. „Ştii ceva, i-a răspuns coţofana, află că şi stăpânul meu are un cufăr plin cu fleacuri din astea, şi nu le foloseşte niciodată.”
Oamenii îşi doresc mult să se râdă de spiritele lor, dar nu şi de gogomăniile lor.
Dacă oamenii de talent şi de geniu s-ar putea hotărî să nu se plângă niciodată, în lucrările lor, de critici şi de detractori, secolul următor nici n-ar şti că au existat vreodată.
Un exemplar al unui poem păstrat în cabinetul de lucru, şi arătat numai câtorva prieteni, e ca o fecioară foarte dorită şi admirată; dar, tipărit şi răspândit în public, nu mai e decât o femeie uşoară, pe care oricine o poate avea pentru un gologan.
Deviză pentru iezuiţi:
Quae regio in terris nostri non plena laboris?
Un om ar avea foarte puţini spectatori dacă s-ar oferi să demonstreze, pentru numai trei bănuţi, cum poate să introducă un drug de fier înroşit în foc într-un butoiaş cu pulbere, fără ca acesta să explodeze.
Întrebare: Nu sunt bisericile nişte dormitoare comune pentru cei vii ca şi pentru cei morţi?
Există puţine ţări, care, bine cultivate, n-ar putea hrăni de două ori mai mulţi oameni decât locuitorii lor, şi totuşi în cele mai multe o treime din populaţie este departe de a trăi bine, ba este chiar săracă. Trimit în afară douăzeci de butoaie de grâu care ar asigura pâinea pentru o familie timp de un an şi primesc în schimb de acolo un butoi de vin pe care o jumătate de duzină de băieţi zdraveni l-ar da gata în mai puţin de o lună, în dauna sănătăţii şi a raţiunii lor.
Din moment ce uniunea dintre divinitate şi umanitate este ideea centrală a religiei noastre, e foarte ciudat să-i vezi pe clerici, în scrierile lor despre divinitate, dezbrăcaţi de orice strop de umanitate.
Epicurienii au început să se răspândească la Roma sub imperiul lui August, la fel cum socinienii, şi chiar şi epicurienii, s-au răspândit în Englitera spre finele domniei lui Carol al II-lea; domnie ce trece, deşi e de-a dreptul absurd, drept secolul lui August al nostru. Şi una şi cealaltă se remarcă prin corupţia prilejuită de lux şi de pace, precum şi prin începutul unui declin al purtărilor civilizate.
Mi se întâmplă uneori să citesc cu plăcere o carte, cu toate că îl detest pe autor.
Camerista unei doamne pe care o cunosc, care locuia la treizeci de mile de Londra, avea acelaşi fel ciudat de a gândi ca stăpâna sa, când, discutând cu una din suratele ei, îi spunea: „Am aflat că prin Londra umblă zvonul că o s-o părăsesc pe mylady”; la fel gândea şi un lacheu care, fiind proaspăt însurat, îi cerea unui coleg din capitală să-i spună cinstit ce se vorbeşte în oraş despre alegerea sa.
Nu mă miră să văd în jurul meu oameni vinovaţi de ceva, dar sunt adesea uimit să văd că nu se ruşinează de faptele lor.
Nu vedem în fiece zi cu câtă uşurinţă ne scuzăm acţiunile şi pasiunile şi chiar infirmităţile trupului nostru? Atunci de ce să ne mire faptul că ne scuzăm şi imbecilitatea? (va urma)

fragment din volumul Istorii irlandeze,  Jonathan SWIFT, selecţie, traducere şi note de Bogdan Bădulescu, în curs de apariţie la Editura Excelsior Art

Reclame

Lasă un răspuns / Leave a comment

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s