Istorii irlandeze /Gânduri fără șir / 2


imagini irlanda

(…) Unii, preocupaţi de a ne scăpa de prejudecăţi, ruinează virtutea, cinstea şi credinţa.
Un om nu are la dispoziţie decât trei mijloace spre a se răzbuna pentru bârfelile lumii: să o dispreţuiască, să-i răspundă cu aceeaşi monedă sau să încerce să trăiască în aşa fel încât să le evite. Primul dintre ele este simulat, de obicei; ultimul este aproape imposibil de aplicat; practica universală îl preferă pe al doilea.
Nu cunosc o satiră mai reuşită împotriva oamenilor legii decât cea a astrologilor, atunci când pretind că pot prevedea, prin puterile ştiinţei lor, când se va sfârşi un proces, şi dacă va fi câştigat de jălbar sau de învinuit; în acest fel, totul pare să depindă numai de influenţa astrelor, şi deloc de elementele cauzei în dispută.
Am cunoscut oameni înzestraţi cu reale calităţi care, foarte folositoare altora, nu le slujeau cu nimic lor înşile; ca un cadran solar plasat la faţada unei case, care este văzut de vecini şi de trecători, dar nu şi de proprietarul aflat în locuinţa lui.
Dacă am ţine un jurnal în care să însemnăm toate părerile noastre despre dragoste, politică, religie, educaţie etc. începând de la vârsta tinereţii şi până în vremea bătrâneţii, ce morman de contradicţii şi de inconsecvenţe am strânge!
Ce nenorocită stare e o viaţă de păianjen, mereu suspendat: Vide quidem, pende tamen, improba, dixit.* (OVIDIU, Metamorfoze.)
Cel ce scrutează cu atenţie lumea în jurul său, când se plimbă prin oraş, va vedea, cred, feţele cele mai vesele în cortegiile funerare.
Puterea averii nu e recunoscută decât de oamenii nefericiţi; cei fericiţi cred că succesul lor se datorează prevederii şi meritului propriu.
Tovărăşia proastă e asemenea unui câine de casă, care umple de bale mai tare pe cei pe care-i iubeşte mai mult.
Bârfa este impozitul pe care societatea îl încasează de la oamenii de valoare.
Deşi oamenii sunt învinuiţi că nu-şi cunosc slăbiciunile, poate că ei îşi neglijează şi mai mult forţa lor. Se întâmplă cu oamenii precum cu unele terenuri, unde există uneori un filon de aur, de care proprietarul nu are habar.
Niciodată un om înţelept nu şi-a dorit să întinerească.
Un argument uşuratic scade din greutatea argumentelor temeinice pe care le-ai oferit mai înainte.
Rugile sunt cel mai mare tribut pe care-l primeşte Cerul, şi cea mai sinceră parte a credinţei noastre.
Puterea arbitrară e o tentaţie firească pentru un prinţ, cum sunt vinul şi femeile pentru un tânăr, sau picanteriile pentru un jude, sau avariţia pentru un bătrân, sau vanitatea pentru o femeie.
Odată ce lumea a apucat să ne privească urât, ea va continua la fel, cu tot mai puţine scrupule şi respect, la fel cum procedează bărbaţii faţă de femeile uşoare.
Bătrânii văd mai bine la distanţă, cu ochii spiritului precum şi cu ochii trupului.
Uşurinţa de a vorbi, la mulţi bărbaţi şi la cele mai multe dintre femei, se datorează sărăciei de idei şi sărăciei de cuvinte; căci dacă cineva este un meşter al limbii şi are mintea plină de idei, va ezita, adesea, când vorbeşte, în alegerea vorbelor; în timp ce vorbitorii de rând nu dispun decât de o garnitură de idei şi de o garnitură de cuvinte în care să le îmbrace şi pe care le pot folosi în orice clipă; aşa cum lumea iese mai repede dintr-o biserică atunci când e aproape goală decât atunci când se înghesuie o mulţime de oameni la uşă.
Cât de puţin consecvent cu el însuşi este omul!
Am cunoscut bărbaţi foarte curajoşi care se temeau de nevestele lor.
Am cunoscut mari oameni de Stat, remarcabili prin spirit şi instrucţiune, care arătau mereu o preferinţă pentru imbecili.
Am cunoscut mai multe persoane ce se distingeau prin înţelepciunea lor în afacerile publice, şi care erau conduse de valeţi seci la minte.
Cunosc trei miniştri de valoare, care s-au arătat capabili să ţină în ordine afacerile unui Regat, dar habar n-aveau de cele ale proprietăţii lor.
Am cunoscut bărbaţi cu o minte strălucită care erau tot timpul traşi pe sfoară.
Predicile preoţilor au darul de a-i păstra pe calea virtuţii pe oamenii înclinaţi la asta, dar nu reuşesc să atragă spre ea pe vicioşi.
Demnităţile, un rang înalt sau o avere mare sunt, într-o anumită măsură, necesare unui om vârstnic, pentru a-i ţine pe cei tineri la respect, fiindcă, altfel, aceia sunt foarte înclinaţi să-l jignească, din pricina vârstei sale.
Toţi dorim să trăim mult, dar nimeni n-ar vrea să fie bătrân.
Cauze neînsemnate sunt de ajuns ca să ne tulbure, în lipsa unora importante: dacă nu te împiedici de un buştean, şi un vreasc te poate face să cazi.
Nevoia de a fi linguşiţi, la cei mai mulţi dintre bărbaţi, se explică prin părerea jalnică ce o au despre ei înşişi; la femei, este exact invers.
Politica, în sensul curent al cuvântului, înseamnă corupţie, şi, prin urmare, ştiinţa ei nu este de nici un folos unui bun rege sau unui bun ministru; din acest motiv, manualele sunt aşa de îmbibate de politică. (…)

fragment din volumul Istorii irlandeze,  Jonathan SWIFT, selecţie, traducere şi note de Bogdan Bădulescu, în curs de apariţie la Editura Excelsior Art

Anunțuri

9 comentarii la “Istorii irlandeze /Gânduri fără șir / 2

 1. Este un text pe marginea caruia se pot face nenumarate comentarii, mai ales ca sunt multe decrete, silogisme, axiome de la care se pleaca. Multe dintre ele fiind contradictorii. Cu siguranta ca zbaterea , confuzia, in care traieste omenirea este deja un truism. Se vede cu ochiul liber. Ce nu se intrevede, nici in acest aricol, ca in majoritatea acelora care incerca sa fotografieze lumea…sunt SOLUTILE si eu cred ca in aceasta directie trebuie sa mergem.

  Apreciază

 2. „Cel ce scrutează cu atenţie lumea în jurul său, când se plimbă prin oraş, va vedea, cred, feţele cele mai vesele în cortegiile funerare.”-Macabru, dar poate motivaţia este altruismul de a li se însenina ultimul drum al celor conduşi.
  În fond, ce-i costă pe însoţitori? 😛
  Onu

  Apreciază

 3. M-a pus pe gânduri când spune că ,,nimeni n-ar vrea să fie bătrân”. E adevărat că toți vedem în tinerețe înaltul vieții nostre, acum alegem frenezia, nebuniile felurite și aruncăm pe spinarea bătrâneții omul din noi(,,o să mă cumințesc eu când voi îmbătrâni”). Multe adevăruri în aceste rânduri…
  Să aveți o seară edenică!

  Apreciază

Lasă un răspuns / Leave a comment

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s