Mirabeau, fiul satanei / IV /


Oricare ar fi motivele care l-au împins, el nu se arată un negustor destul de abil. Julie Dauvers nu era Sophie. Era mai puţin, era mai mult, era cu totul altceva. Nu era credulă, docilă, maleabilă. Era rece, destul de vicleană şi foarte neîncrezătoare. Ea înţelese în cele din urmă că e trasă pe sfoară. Şi îl aruncă pe Mirabeau, sau mai degrabă îl părăsi, într-o groaznică încurcătură.
Acest om necugetat, care împrumuta bani de la toată lumea, făcuse prostia să împrumute douăzeci şi cinci de ludovici de la tatăl Juliei Dauvers, în contul beneficiilor pe care protecţia doamnei de Lamballe nu va întârzia să le procure interesatei familii. Şi Mirabeau semnase o chitanţă cu scadenţă la 15 mai 1781. venind termenul scadenţei, Mirabeau se dovedi insolvabil, cum era întotdeauna. În alte cazuri, asta nu-l impresiona şi nu atrăgea asupra lui urmări neplăcute. Dar de data asta avea de-a face cu un burghez aprig şi suspicios, cu un burghez a cărei fiică se simţea trasă pe sfoară. Că la acea dată ea căpătase o asemenea convingere o dovedeşte faptul că, după ultimul bilet al lui Mirabeau către Julie, datat 10 aprilie 1781, corespondenţa lor încetează cu totul. Se vede clar că din acea clipă Julie n-a mai vrut să audă de el.
Aşa că Dauvers-tatăl se înfurie şi duse chitanţa la Conetabilitate, adică la tribunalul mareşalilor Franţei. Pe de altă parte, ajungând în posesia corespondenţei fiicei sale cu Mirabeau, îl ameninţă pe datornic că va preda tribunalului aceste scrisori extrem de compromiţătoare. La escrocherie răspundea cu şantaj, era cel mai drăgălaş ricoşeu de înşelătorii, cum spune Frontin în Turcaret.
Cu toată îndrăzneala lui, Mirabeau trebuie să fi tremurat din cap până în picioare. Chitanţa neonorată nu însemna decât o lună de închisoare înainte de introducerea acţiunii judiciare, apoi o acţiune judiciară banală pentru datorie. Dar scrisorile în care se dăduse drept amantul prinţesei de Lamballe şi în care exista şi dovada înscenării de la Operă, echivalau cu o crimă de lèse-majesté… Poveste putea lua o întorsătură tragică.
Asta să-l fi determinat pe Mirabeau să meargă la Gien s-o vadă în secret pe Sophie Monnier, căreia îi promisese de vreo patru luni s-o viziteze? Cine ar fi venit să-l caute într-o mănăstire? Aşa crede Dauphin Meunier. Este posibil. Totuşi am unele îndoieli. Mirabeau risca enorm să fie prins, fie pe drumul de la Paris la Gien, fie când ar fi pătruns în mănăstire sau chiar când se afla acolo. Nu mi se pare că se punea la adăpost de pericol aruncându-se într-o nouă aventură foarte periculoasă, căci putea fi acuzat de tentativă de răpire. Dar Mirabeau este îndrăzneţ până la nebunie şi atât de romanesc şi atât de erou à la Alexandre Dumas în tot ce întreprinde, încât s-ar putea foarte bine să fi gândit astfel. Cel puţin, asta ar fi fost în stilul lui caracteristic. Oricum, eu am reţineri şi, cel puţin, faptul nu a fost dovedit. Aş înclina să cred că, de la 15 mai până la 26 mai, data plecării lui la Gien, afacerea Dauvers era în curs de rezolvare. Căci ea s-a şi rezolvat imediat după călătoria lui la Gien, Mirabeau găsind suma necesară, potolindu-l astfel pe Dauvers, plângerea fiind retrasă, iar scrisorile fatale nefiind făcute publice.
Dar ce l-ar fi putut împinge pe Mirabeau să meargă la Gien s-o vadă pe Sophie? Pur şi simplu ca să o vadă, desigur, şi pentru a-i oferi plăcerea de a-l vedea. Dar mai ales spre a o sfătui să se întoarcă acasă. Tratativele în acest scop începuseră de câteva luni. Mirabeau s-a dus să o vadă pe Sophie mai ales spre a face uz de influenţa uriaşa ce o avea asupra ei şi spre a supune la o ultimă şi dureroasă încercare supuşenia ei extraordinară.
El trebuie să-i fi spus – ceea ce era adevărat – că, atât timp cât ea nu se pocăieşte va rămâne închisă la Gien, că erau mai multe şanse să se vadă din momentul în care se întorcea la Pontarlier, decât dacă rămâne în mănăstire. Că, odată reveniţi la Pontarlier, vor putea să se regăsească şi să fugă din nou în străinătate, de data asta în Anglia. El trebuie să-i fi spus toate acestea cu acel amestec de sinceritate şi poltronerie care era trăsătura cea mai puternică a caracterului său.
Se pare că Mirabeau nu a convins-o pe Sophie. Nu ştim exact cine a opus rezistenţă mai mare la acest proiect, Sophie sau soţul ei? În ce o priveşte pe Sophie, este probabil că, dintre cele două sentimente care îi stăpâneau sufletul – supunerea faţă de Mirabeau şi ura faţă de soţ – cel de-al doilea a câştigat, căci ea îşi detesta soţul chiar mai mult decât îşi iubea amantul, ceea ce mi se pare firesc în situaţia dată. Şi că, decât să revină în căminul conjugal, a preferat să reziste dorinţei lui Mirabeau şi să rămână la Gien. Poate că, deşi nu era prea perspicace, îşi dăduse seama, în sfârşit, că Mirabeau n-o mai iubea şi nu l-a crezut (sau nu l-a crezut destul) când el i-a promis e nouă răpire şi fuga în Anglia. „Oh! în clipa când voi ajunge iar în mâinile soţului meu, Mirabeau va fi destul de mulţumit să mă lase acolo. În cazul ăsta, mai bine rămân aici.” Dacă a raţionat aşa, Sophie a raţionat corect, măcar o dată în viaţa ei.
Ea a luat hotărârea să rămână în mănăstire, având probabil convingerea că va sta acolo până la sfârşitul vieţii, nemaifiind iubită de amantul său şi neputând să-şi impună reluarea vieţii conjugale. Scrisorile ei din iunie sunt tot tandre, dar arată multă dezamăgire şi nici un dram de speranţă în inima ei. Asta nu înseamnă că, după ultima scrisoare pe care o avem, cea din l5 iunie, Sophie nu i-a mai scris, căci ea nu conţinea vreun indiciu al unei eventuale rupturi. Putem deduce însă că, după acea dată, corespondenţa s-a rărit şi în curând s-a întrerupt.
Spre jumătatea lui 1781 putem considera romanul de dragoste dintre Mirabeau şi Sophie Monnier încheiat. Romanul Mirabeau-Sophie şi „nuvela comică” Mirabeau-Julie au luat sfârşit aproape în acelaşi timp.

Scriitori îndrăgostiţi, vol. 1, Emile Faguet, Ed. Excelsior Art, 1990

Anunțuri

Lasă un răspuns / Leave a comment

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s