Proiect editorial 2014 – literatură tehnico-ştiinţifică


Mihai Racovicean

Mihai Racovicean director la Otinel SRL, inginer diplomat geodez, cu specializarea în cadastru şi construcţii. În 2007 a absolvit cursurile Facultăţii de Hidrotehnică din cadrul Universităţii „Politehnica” din Timişoara devenind astfel inginer în profilul geodeziei cu specializare în cadastru. În 2012 devine doctor în ştiinţe agricole cu specializarea în domeniul cadastrului, la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara. Are o vastă activitate didactică. În perioada 2009-2013 este şef de lucrări asociat în cadrul USAMVB respectiv director de curs postuniversitar de specializare. A publicat multe articole din domeniul cercetării ştiinţifice şi este coordonator / coautor la 4 lucrări de specialitate.  A iniţiat şi a organizat numeroase acţiuni şi manifestări ştiinţifice din domeniul profesiei sale.

 

Ghidul expertului tehnic judiciar din domeniul topografiei, cadastrului şi geodeziei  este menit să asigură o uniformitate în abordarea problemelor de topografie, cadastru şi geodezie, necesar experţilor, dar, deopotrivă, transferă informaţiile necesare judecătorului, care nu are dreptul să fie superficial în „abordarea cauzei judiciare”.
Nu există vreun capitol al lucrării de faţă mai puţin important pentru judecător, căci judecătorul este cel chemat să desemneze expertul într-o cauză judiciară, context în care el trebuie să facă faţă excepţiilor posibile, relative la însăşi calitatea de expert tehnic judiciar. Tot el este cel care soluţionează problema incompatibilităţii experţilor.
Primele capitole din lucrarea de faţă transmite informaţii relevante pentru judecători, în acest domeniu.
Apoi, noţiunile de topografie, cadastru, carte funciară şi geodezie, cuprinse în Capitolul III al lucrării de faţă, sunt esenţiale pentru judecătorul –insuficient avizat „tehnic” cu privire la asemenea domenii, cu referire specială la metodele utilizate de experţi în aceste domenii şi la tipurile de lucrări pe care aceştia sunt chemaţi şi abilitaţi să le efectueze.
Sistemul informaţional din care experţii se alimentează este necunoscut judecătorului. Lucrarea de faţă îl prezintă, evocând, deopotrivă posibilele surse de „eroare” derivate din varii evidenţe, cărora le sunt tributari chiar experţii. Asemenea „erori” deschid noi perspective judecătorilor, care pot „pune lucrurile la punct”, fiind înzestraţi cu puterea de judecată, motiv pentru care judecătorii sunt mai bine plasaţi decât experţii judiciari. Ei pot determina schimbări, inclusiv de tip legislativ, căci pot consolida o jurisprudenţă într-un anumit domeniu, ale cărei efecte sunt similare legilor.
Iată că, am identificat suficiente motive care ne permit să felicităm autorul şi să urăm cititorilor o lectură plăcută şi constructivă.
Cu adevărat „Pământul este al Domnului cu tot ce este pe el…”.
Important este nu doar să-l măsurăm şi să-l îngrijim, ci să-l respectăm şi să-l valorificăm pentru a atinge şi împlini binele public.
Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Prof. univ. dr. Lidia BARAC
Preşedintele Curţii de Apel Timişoara

Reclame

Lasă un răspuns / Leave a comment

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s