Provocarea noastră: vino pe drumul cărţii! /6


În februarie 2014, Editura Excelsior Art a „adunat” un număr de 24 de ani de activitate. Peste numai 12 luni, vom sărbătorii un sfert de veac. Vom marca, cei 25 de ani de activitate editorială, şi prin editarea unui Dicţionar al scriitorilor, care, de-a lungul anilor, au devenit colaboratori ai Editurii.

scriitori indragostiti vol 2  Emil Faquet

Pentru astăzi, am ales să vă prezint, din Colecţia Ars narratio – Excelsior Art, titlul Scriitori îndrăgostiţi de Émil Faguet. episodul – George Sand şi Musset.  Traducerea aparţine lui Bogdan Bădulescu.

Această prezentare necesită JavaScript.

Amanţii din Veneţia

(…) George Sand şi Alfred de Musset s-au cunoscut în primăvara lui 1833. George Sand trăise două aventuri: cu Jules Sandeau şi apoi, pasager, cu Mérimée. Musset nu cunoscuse decât legături întâmplătoare, începute la recepţii şi baluri mascate. Ea avea 29 de ani, el avea 23. Ea publicase romanele Indiana şi Valentine. Lucra la Lélia. Era deja celebră. Musset publicase Primele poezii, inclusiv Namouna. Lucra la Rolla. Era deja în plină glorie literară. La început, au crezut, şi unul şi altul, că e vorba de o simplă prietenie literară. Discutau despre operele pe care le aveau în lucru. Citind Indiana, Musset îi trimitea versuri inspirate de această lectură, el îi făcea cunoscut un fragment din Rolla, iar ea îi dădea un fragment din Lélia.  Citindu-l, Musset s-a entuziasmat şi a afirmat, pe bună dreptate, că e prima opera în care ea a investit geniu. Iată cum se exprima el, cu oarecare brutalitate: „Sunt în Lélia zeci de pagini care merg drept la inimă, cu sinceritate şi forţă, la fel de frumoase ca acelea ale lui René sau Lara . Iată-te în sfârşit, George Sand; altfel ai fi fost o doamnă oarecare făcătoare de cărţi. Iată un compliment obraznic. Nu mă pricep să fac altele. Ţi le va tace publicul…”

Apare dragostea. Musset se îndrăgosti cel dinţii, e evident; nu avem scrisorile trimise de George Sand lui Musset în 1833, dar ale lui Musset dovedesc fără tăgadă că Musset s-a îndrăgostit primul, că a ezitat să-i declare asta, că i-a spus-o înroşindu-se, că un timp a fost trimis la plimbare, că a căzut pradă disperării.

Apoi corespondenţa încetează. Din iulie (probabil) 1833 până în martie 1834, nu mai există nici un bilet trimis de unul dintre ei celuilalt. Întâlnirile lor amoroase din Paris, întâlnirile din Fontainebleau, aşa de amănunţit descrise în Ea şi el şi în El şi ea , nu pot fi verificate prin corespondenţă. Iată o lacună care îl poate face să dispere pe istoricul literar. Putem presupune că spre iulie 1833 relaţiile lor au devenit cât se poate de apropiate, au petrecut apoi (cel mult) o lună la Fontainebleau sau, ca să fim mai exacţi, la Franchart. De Franchart îi aminteşte Musset lui George Sand într-o scrisoare, mai târziu. Care să fie această lună? Septembrie, probabil . Căci, în El şi ea, Paul de Musset, care în materie de date n-are niciun interes de a falsifica adevărul, spune că primele zile reci i-au făcut să se întoarcă la Paris.

Cum a avansat relaţia lor de la prietenie până la dragoste? Dacă ar fi să o credem pe George Sand, de vină au fost tinereţea şi elanul lui Musset, cât şi bunătatea şi slăbiciunea ei. „Dacă nu erai aşa de tânăr şi slăbiciunea mea nu s-ar fi vădit, într-o dimineaţă, ca răspuns la lacrimile tale, am fi rămas frate şi soră.” Tot ce se poate. Totuşi, nici tinereţea şi nici lacrimile unui bărbat nu sînt în stare să înmoaie inima unei femei caro nu iubeşte. Aş prefera, în ce mă priveşte, ca George Sand să fi făcut pasul hotărâtor pur şi simplu fiindcă îl iubea. Dar istoricul nu trebuie să aibă asemenea preferinţe. (…)

fragment lucrarea Scriitori îndrăgostiţi, vol. II, Émil Faguet, traducerea Bogdan Bădulescu

5 comentarii la “Provocarea noastră: vino pe drumul cărţii! /6

 1. Probabil G Sand, a avut parte de mitocanii masculine.
  La un bal, ea care ii facea avansuri tanarului Napoleon, l-a intrebat frust:
  Generale, cum credeti ca ar trebui sa fie o femeie?
  Sa stie sa facă mulţi copii., ar fi venit raspunsul brutal al Geniului.
  Frumos articol!
  Onu

  Apreciază

Lasă un răspuns / Leave a comment

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s