Cartea de ştiinţă în spaţiul european


FOTO 1

Coleta De Sabata, doctor inginer, fost rector al Institutului Politehnic „Traian Vuia” din Timişoara, în prezent profesor consultant şi conducător de doctorate la Universitatea Politehnica, membru activ al unui grant pentru studiul captării energiei solare termice şi electrice, este o personalitate ştiinţifică şi culturală marcantă, membră a Societăţii Europene de Fizică (1971). A condus în calitate de director de programe circa 50 de contracte de cercetare. A publicat peste 100 de lucrări ştiinţifice şi a condus şi finalizat 4 teze de doctorat din domeniul energiei solare. A publicat o seamă de lucrări cu caracter monografic şi istoric, precum şi un număr important de cărţi de literatură şi cultură, devenind membră a Uniunii Scriitorilor din România.

Cultura tehnica din banat Franceza

Volumul Cultura tehnică din Banat beneficiază atât de calităţile riguroase ale omului de ştiinţă, cât şi de harul creativ în comunicare a unui prozator talentat. Cartea debutează cu o scurtă, dar bine conturată, prezentare a Banatului din punct de vedere geografic şi istoric – spaţiu locuit în antichitate de daci, cucerit de romani şi romanizat, traversat de popoare barbare, cucerit de turci şi devenit o vreme paşalâc turcesc, eliberat de armata Imperiului Habsburgic, devine în final provincie imperială şi a fost colonizat cu populaţii aduse din Imperiu, pentru ca, în final, după pacea de la Paris, să fie împărţit printr-o graniţă între România şi Serbia. Toate acestea sunt evidenţiate de autoare într-un mod cu totul special, iar cercetătorul sau cititorul obişnuit află că, sub impactul evenimentelor istorice, în Banat trăiesc: români, maghiari, germani, bulgari, croaţi, slovaci, italieni, etnii ce alcătuiesc, în această zonă a Europei, o populaţie care a acceptat influenţe multiple şi majore, rezultând o interculturalitate puternică, manifestă printr-o toleranţă mult mai bună decât în alte zone ale Europei. Lucrarea continuă cu prezentarea principalele etape de dezvoltare a culturii tehnice din Banat, insistându-se pe capacitatea novatoare, originală, în domeniul tehnic şi ştiinţific, subliniindu-se efectul benefic al interculturalităţii şi multiculturalităţii caracteristic acestui spaţiu european. Cultura tehnică din Banat este structurată în nouă capitole.

Cultura tehnică din Banat, semnată de prof. univ. dr. Coleta De Sabata, în limba română, a apărut în anul 2008. În acest an, apare versiunea în limba franceză   La Culture tehnique en Banat, traducerea fiind asigurată de  Centrul de studii de istoria şi teoria traducerii ISTTRAROM-Translationes, coordonat de prof. univ. dr. Georgiana Lungu-Badea, Departamentul de limbi şi literaturi moderne, Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie, Universitatea de Vest din Timişoara.
Echipa de traducere este formată din asist. drd. Neli Ileana Eiben, drd. Bianca Constantinescu, drd. Lucia Udrescu şi asist. drd. la Universitatea Tehnică din Bucureşti, Erwin Kretz, doctorand UBB. Francez nativ, Erwin Kretz a asigurat şi revizuirea lingvistică a textului tradus.

Proiectul a fost finalizat cu sprijinul Primăriei Timişoara, a Casei de Cultură a municipiului Timişoara şi Fundaţia Culturală Genesa. Lucrarea Cultura tehnică din Banat (La Culture tehnique en Banat) va fi lansată cu ocazia deschiderii Zilelor Editurii Excelsior Art, în cea de a doua jumătate a lunii martie a.c.

Reclame

2 comentarii la “Cartea de ştiinţă în spaţiul european

Lasă un răspuns / Leave a comment

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s