Calendare tematice


Stimaţi domni,

În seria CALENDARELOR TEMATICE murale, proiect iniţiat de scriitorul Emil Şain şi realizat în colaborare cu Editura Excelsior Art şi Fundaţia Culturală Genesa (timp de peste un deceniu şi jumătate) îşi propun pentru anul 2014, să editeze Calendarul – 2014 sub titlul generic TIMIŞOARA – CAPITALĂ CULTURALĂ EUROPEANĂ; calendar care să fie un omagiu dedicat premierelor din varii domenii, realizate în acest oraş.

În momentul în care mai multe oraşe din România se pregătesc pentru competiţia care va desemna unul din ele drept Capitală Europeană, credem că este posibil, prin toate mijloacele, să informăm opinia publică în legătură cu virtuţile europene ale Timişoarei noastre. Colectivul nostru a studiat numeroase documente istorice care atestă faptul că aici s-au petrecut evenimente cu care nici un oraş din ţară nu se poate lăuda, ba chiar şi premiere mondiale sau europene. Am ales doar şase din acestea. Materialul informativ concis, scris într-un mod atractiv punctează conjunctura şi condiţiile istorice, culturale şi economice ale vremii şi este ilustrat cu fotografii sau gravuri de epocă.

1. Timişoara a fost în evul mediu capitală a regatului ungar, regele Carol Robert de Anjou „a pus Timişoara în rândul celor mai importante oraşe medievale de pe Continent”.

2. Timişoara este al treilea oraş din lume, după New York şi Paris care a introdus tramvaiul.

3. Pentru scurt timp, după Primul Război Mondial, a funcţionat aici, după modelul ţărilor din Europa Centrală, Republica Banathia, între graniţele naturale ale provinciei.

4. Prin oraş trece primul şi cel mai vechi canal navigabil de pe teritoriul actual al ţării, cu legătură în sistemul fluvial Rhin-Main-Dunăre.

5. Primul iluminat public din Europa, pe o lungime de 35 km.

6. Clădirea Teatrului Naţional a fost realizată de trustul austriac al celebrilor arhitecţi Fellner şi Helmer;

Calendarul nostru aduce, suntem siguri, un argument, prea puţin cunoscut, contribuind la temeiul unei conştiinţe de sine a timişorenilor, putând fi folosit, prin distribuire în ţară şi străinătate, ca punct de sprijin pentru declararea Timişoarei capitală europeană.

Pentru ca Proiectul nostru să fie viabil, să aibă impactul pe care noi contăm, se impune o arie de răspândire a acestui produs cultural-istoric cât mai mare, în aşa fel încât beneficiarii să acceadă cu uşurinţă acest mod de a-şi completa informaţiile culturale şi istorice despre municipiul Timişoara, informaţii ce întregesc şi îmbogăţesc istoria naţională.

Dacă v-am convins să va alăturaţi Proiectului nostru, vă stă la dispoziţie cu informaţiile necesare colaborării. Colaborarea va consta în comandarea unui număr de exemplare Calendar 2014. Fiecare exemplar comandat va fi personalizat cu datele puse la dispoziţie de către instituţia sau unitatea economică doritoare să achiziţioneze Calendarul 2014. Pentru detalii vă stăm la dispoziţie la număul de telefon 0256201078 sau e-mail: editura@excelsiorart.ro.

Calendarul anului 2014 – TIMIŞOARA – CAPITALĂ CULTURALĂ EUROPEANĂ

CALENDAR 2014

Reclame

3 comentarii la “Calendare tematice

  1. Da, formularea corectă o au tot istoriografii timișoreni:”…a pus Timișoara în rândul celor mai importante orașe medievale de pe continent”. N-o clădit el orașul, dar oameni i-a făcut, timp de opt ani. Însă Bastionul a fost refăcut după 1716. E vorba de clădirea castelului și de activarea unui cap de pod antiotoman.

    Apreciază

  2. Inițiativa este bună. Premierele timișorene sunt mai multe și pot fi găsite concentrat în valoroasa lucrare a d-nei De Sabata apărută cred tot la editura dv.
    Aș avea o observație la prima referire pe care o faceți la regele ungur Carol Robert de Anjou care nu a construit un oraș, cum scrieți, ci doar a refăcut bastionul. .

    Apreciază

Lasă un răspuns / Leave a comment

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s