Saroyan


Lucian Bureriu

Prea multă lume bună s-a stabilit în această parte a lumii. Îl citeam cu pasiune şi simpatie pe William SAROYAN, dimpreună cu SALINGER, prezentați la noi ca nonconformiștii care sfidează sistemul. Un scriitor antisistem putea să emigreze, poate în Africa, poate în Uniunea Sovietică. Însă reprezentanţii generaţiilor cincizeci-şaizeci nu erau nicidecum inamicii Statelor Unite, ci simpatizanți Beat Generation sau Hippy. Ei sfidau destinul, atrăgeau atenția spre acele segmente ale populației care nu se putea apăra singură, protestând într-un fel care nu o excludea din societate, dar aspira spre recunoaşterea demnităţii şi calităţilor umane.

SAROYAN, un armean refugiat din Imperiul Otoman, se stabilea în California însorită. Aici, la FRESNO se năștea cel ce va deveni scriitorul autodidact Will. Fresno e un oraş mediu, al șaselea în topul localităților urbane ale statului, care are o zonă metropolitană, ajungând la două milioane de locuitori. Metropola se află în Central California, în Valea Centrală, între bazinul fluviului St. Joachin şi zona în care se află celebrii Giant Sequoya.

La o vârstă fragedă, după moartea tatălui, va fi dat la orphanage, la Oakland, în Bay Area. Întâmplarea face că, datorită deselor plimbări prin Oakland, am aflat  despre prezenţa umbrei lui Saroyan în San Francisco Bay Area. Concentrându-mă asupra operei, i-am citit pe diagonal biografia şi, la drept vorbind, prin anii şaptezeci, când apărea UNU, DOI, TRAGEŢI UŞA DUPĂ VOI, nu-mi spuneau mare lucru Fresno sau  Oakland. Îmi aminteam vag că scriitorul, atât de priceput în toate, fusese angajat, culmea, la Telegraph Company în San Francisco…

Propria copilărie l-a marcat şi s-a dedicat lumii infantile, cu un spirit de observaţie demn de un bun psiholog. În sinea ei, copilăria se revolta şi ea pentru nedreptăţile indurate, îşi cerea dreptul la o apreciere serioasă din partea societăţii. Saroyan s-a folosit de copilărie ca de o armă şi n-a mai dorit să evolueze în lumea adulţilor. A devenit comandantul armatei de copii care voiau să revizuiască întreg comportamentul societăţii faţă de o pătură socială defavorizată. A existat un întreg curent literar afiliat copilăriei, găsim accente de acest fel şi la Salinger, newyorkezul, şi la Steinbeck, neamţul americanizat în California. Cel mai departe a dus acest drapel alb, al purităţii, americano-armeanul Saroyan. Faptul că revolta sa în numele copilăriei era un reflex social şi nu un radicalism antisistem a dus repede la aprecieri şi recunoaştere unanimă în America. Traducerea scrierilor lui s-a făcut în toate limbile, din moment ce avem şi o versiune românească. Tare mi-e teamă că lipsa de informare şi politicile editorial vor eroda, în afara Americii, aceste curente literare, aceste ilustre personalităţi. Chiar şi în California, valul de străini, mai ales asiatici, vin cu propria cultură, ignorând tocmai  statul de aur, care le dă de mâncare.

Lucian BURERIU

Reclame

Lasă un răspuns / Leave a comment

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s