Documente sub tăcere


 Români antipatici:  bietul mitropolit al Transilvaniei, Vasile Mangra a trimis o circulară despre intrarea României în război împotriva Austro-Ungariei în 1916.  Nu mult după emiterea acelui act, ecoul stârnit  l-a făcut să se căiască amarnic şi, într-un moment de, se spune, pierdere a discernământului, s-a sinucis aruncându-se pe fereastră. Însă tare mi-e teamă că a fost ajutat de vreun simpatizant al noii turnuri a vremurilor…Iată un fragment din nefericita circulară: „România, căreia fiinţă i-a dat patria noastră, Ungaria şi cu sprijinul monarhiei s-a ridicat s-a legat de monarhia noastră cu contract de credincioşie a călcat făgăduiala de credinţă, a rupt peceţile contractului. Da, ei n-au ascultat porunca sângelui, n-au auzit chemarea fraţilor de o limbă şi un sânge de a ne da mână de ajutor, ca trupele regatului român să lupte împotriva duşmanului comun, care tinde la nimicirea patriei noastre şi la sugrumarea neamului românesc, să lupte în contra Rusiei cotropitoare. Au desconsiderat cele mai vitale interese ale neamului şi sub cuvânt că vin să ne slobozească, vin să ne facă robi muscalilor, vin înfrăţiţi cu hoardele ruseşti, care au jefuit şi au aprins bisericile lui Ştefan cel Mare. Faţă cu noul duşman veţi şti să luptaţi. Înălţatul nostru împărat şi rege, împreună cu luminatul său guvern ungar nu va întârzia a vă răsplăti, asigurând cele trebuincioase dezvoltării etnice, culturale şi economice ale poporului român din patrie”. (Oradea, 5-21 sept. 1916).

 

 Din CONVENŢIA ROMÂNIEI CU ANTANTA, 14 aug. 1916: (Frontiera) „… va trece apoi pe Tisa la nord de Szeged… va coborî pe talvegul Tisei până la confluenţa sa cu Dunărea şi apoi va urma talvegul Dunării până la graniţa actuală a României. România se îndatorează să nu ridice fortificaţii în faţa Belgradului… a îndemniza pe sârbii din regiunea Banatului, care, părăsind proprietăţile lor ar voi să emigreze în timp de doi ani de la încheierea păcii…” Iniţial era prevăzut ca Banatul să rămână întreg. Dar la Paris Torontalul a fost dăruit sârbilor. Frontiera a fost trasată în absenţa autorităţilor române.

 

 DIN DOCUMENTELE CONGRESULUI P.C.R. din 1931 (ţinut la Moscova):  „Burghezia şi moşierimea, înfăptuind propriile lor planuri imperialiste şi îndeplinind totodată însărcinarea principalelor puteri din Europa de a crea la Nistru un avanpost împotriva URSS, au cucerit Basarabia, Bucovina, Dobrogea şi supun unei asupriri naţionale nemaipomenite şi unei exploatări semicoloniale cele 8.000.000 de moldoveni, unguri, ruşi, ucraineni, bulgari, nemţi, turci… (prin) mutarea sistematică a întreprinderilor industriale în provinciile româneşti… (România) se sileşte să-şi întărească baza în regiunile ocupate, ducând o politică de colonizare şi românizare. Toată administraţia superioară se găseşte în întregime în mâinile românilor din Vechiul Regat. Social-fasciştii români încearcă să convingă masele că România de azi a înfăptuit unirea tuturor românilor şi acoperă politica prădalnică a imperialismului românesc în ţinuturile ocupate…” No comment.

 

Lucian Bureriu

 

 

Reclame

Lasă un răspuns / Leave a comment

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s