Victorioşii


„Indecizia politicienilor români de atunci a făcut ca la numai doi ani Banatul si fie rupt în două…” (Flavius Bizerea, “Almanahul Banatului”, 1995 )

…Aşa cum şi decizia regatului sârb de anexare a Banatului precum şi indecizia armatei franceze au desfiinţat Republica Bănăţeană prezidată de Otto Roth. Înfrângerea acestui mic stat european se perpetuează. Putem observa cu satisfacţie că renaşte civilizaţia fostelor Puteri Centrale (ce înglobau şi Banatul), de altfel obligate să cedeze prerogativele imperiale în folosul victorioşilor, Antantei şi ulterior aceloraşi Aliaţi. Înfrânţii de ieri sunt victorioşii de azi. Iar cea mai bună administraţie a lumii  renaşte. Hărnicia, eroismul şi inteligenţa superioară a locuitorilor celei mai importante părţi a continentului  se ridică deasupra decăderii slavilor de Sud-Est; se confirmă legitimitatea oricărui demers anticomunist. Anglia şi Franţa trăiesc în umbra fostului lor imperiu; Israelul are probleme. SUA, marele reazem al foştilor Aliaţi, are probleme.  Alsacia a fost tradiţional germană până în secolul XVII. Polonia, o gâscă îngrăşată. Rusia vrea “coridor” spre-o enclavă care nu i-a aparţinut. Victoria unora îşi dezvăluie azi dezavantajele, crescând simpatia pentru cei mutilaţi teritorial. Mica Austrie, retirată în Alpi, devine bijuteria de tip helvetic, cu cele mai bune comunicaţii durate în cele mai grele condiţii. Imensa pasăre Phoenix, Germania este deja cea mai frumoasă ţară din lume. Mutilata Ungarie are deja amiralitate pe singura mare care i-a mai rămas, Balatonul fabulos, cu apa lui dulce. Ruşinea continentului vine de la Belgrad, Moscova, Bucureşti, capitale lacome, rele, neputincioase, decadente. Reacţionarismul lor a fost contracarat de revoluţiile anticomuniste din Berlin, Budapesta, Timişoara, Praga. Profund înşelaţi şi înfrânţi din nou sunt, dintre toţi, numai timişorenii, asta din cauza proximităţii balcanismului, în continuare duplicitar şi a politicianismului miticist.

Neamuri proaste, trădătoare şi dubioase moral, au bombardat Dresda, au tras, tun lângă tun în capitala germană, au jefuit şi terorizat o populaţie nevinovată; au inventat un tribunal ilegal, l-au ucis pe Hess la Spandau.

Pe alt plan, oarecum asemănător a fost procesul de decivilizare a Banatului, început imediat după destrămarea lui ca formaţiune statală. Marea “victorie” valahă asupra construcţiei banatice de tip occidental, începută odată cu iluminismul theresiano-iosefin, despre care puţină lume mai ştie azi ceva, satisface oarecum complexele de inferioritate ale românilor de Est şi le stârneşte zâmbetul batjocoritor: să moară şi capra vecinului. Dacă n-am fi conştienţi de faptul că numai integrarea în structurile europene şi atlantice vor disciplina haosul politic şi vor amâna falimentul economic, am băga beţe-n roate, dorind să moară de tot capra dâmboviţeană; am putea-o ajuta confecţionând acele documente care să aducă mărturii în faţa opiniei publice internaţionale, aşa cum statele cointeresate în acapararea Banatului s-au priceput (sârbii mai ales ) să inducă în eroare marile puteri prin documente contrafăcute, mai ales cu “sensibile” argumente demografice, cu substrat naţionalist. Întrucât se doreşte o pledoarie pentru Europa, aducând, cum se cuvine, în prim-plan vocaţia Banatului de a se re-civiliza, prezentul document nu e confecţionat pentru Haga, Bruxelles sau Strasbourg, ci este destinat cititorului din România, căruia îi este oferită o bază de date adunate cu greu. Cu unele interpretări, adesea subiective, ale autorului. Materialul de faţă este un amalgam, aşa cum se prezintă însăşi existenţa noastră cotidiană. Aşadar, nu vă aşteptaţi la o ordine cronologică, ci de una mai mult logică, nelipsită de elemente-surpriză. În căutarea identităţii Banatului, în căutarea unui Banat iluzoriu, care ar fi putut să existe, dacă ar fi fost lăsat de capul lui.

Lucian Bureriu

Reclame

Lasă un răspuns / Leave a comment

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s